Plastična septička jama ili betonska septička jama

Septičke jame postoje u dve opcije: beton ili plastika. Na prvi pogled može se činiti da između njih nema stvarne razlike. Međutim, ako pročitate dalje, videćete ne samo prednosti i nedostatke svake vrste, već i zašto su plastični rezervoari  odnosno plasticne septicke jame zaista bolja opcija za vaš dom.

Betonske septičke jame

Prednosti
Beton je već duže vreme standardni građevinski materijal za septičke jame i lako je uvideti zašto. Prvo, beton je dugotrajan. Uz pravilno održavanje, rezervoar od betona može trajati decenijama. Dakle, ne samo da su izdržljivi, već su i elastični. Betonski rezervoari će se držati strogosti teške mehanizacije tokom ugradnje, a ako kasnije budete morali da radite na delu svog dvorišta, ne morate da brinete da li ćete slučajno probušiti rupu na boku vašeg rezervoara. Takođe, budući da je beton toliko težak, kada se taj rezervoar postavi na njega, on se taloži, bez straha da će se sadržaj pomerati u zemlji.

Mane
Možda su čvrsti i jaki, ali to ne znači da će trajati zauvek. Kada se septička jama pokvari, to nije lepo. Kako stare, betonski rezervoari su skloni pucanju i koroziji. To može dovesti do curenja štetnog otpada. Beton niskog kvaliteta takođe ima čelične potporne nosače koji su skloni rđanju, što uzrokuje mnoštvo novih problema. Betonski rezervoari su takođe mnogo teži, što znači mnogo skuplju i složeniju ugradnju. Ova težina takođe znači mnogo teže i skuplje popravke, ukoliko se u nekom trenutku tokom života rezervoara pojavi problem.

A kad smo već kod životnog veka, kada se završi, ta težina znači složeno (i skupo) uklanjanje. Dakle, iako su ovi rezervoari napravljeni da traju, kada se betonski rezervoar pokvari ili naiđe na problem, potencijalno je izuzetno neprijatna  nevolja koja će vas koštati ruku i nogu da je popravite ili zamenite.

Plastične cisterne i plastične septičke jame

Prednosti
Plastični rezervoari mogu mnogo da ponude. Napravljene od jakog i visokotehnološkog polietilena, plastične septičke jame nude mnogo lakše rešenje. Ova lakša masa znači mnogo jeftiniju ugradnju bez potrebe za teškim mašinama ili opremom. Pored toga, zbog lakšeg transporta, plastični rezervoari se mogu instalirati gotovo bilo gde – čak i u udaljenijim oblastima. To ih čini savršenim izborom za mesta poput kabina za odmor i ostrva. Plastične cisterne su takođe otpornije na pucanje, rđanje ili koroziju koje mogu da muče betonske septičke sisteme niz put i mogu se ugraditi duboko tri metra pod zemlju, što pomaže u njihovoj zaštiti od spoljnih elemenata i opasnosti.

Mane
Iako su jeftiniji i vrlo pouzdani, plastični rezervoari imaju nekih problema. Budući da su tako lagani, moguće je da noviji plastični rezervoar može da „pluta“ u područjima gde je vodostaj viši, zbog čega će se dizati i pomerati, čineći ga neravnim. To može dovesti do strukturnih problema i problema sa curenjem na putu. Takođe, iako je polietilen testiran i čvrst, on nije baš toliko izdržljiv kao beton u svim situacijama, što znači da je skloniji oštećenjima u ekstremnim uslovima. U ovom slučaju ne igra samo ulogu cena plasticne septicke jame, već je potrebno predvideti pravilnu ugradnju rezervoara.

Pravilna ugradnja postiže se ankerisanjem cisterne za betonsku armiranu ploču. U slučaju prisustva podzemnih voda na mestu nameravane ugradnje na posteljici od peska uraditi betonsku podlogu. Dimenzije betonske ploče određuju se prema sili potiska. Broj mesta za ankerisanje, dimenzije ankera i jačina traka za vezivanje se dimenzionišu iz uslova stabilnosti.

Kao što vidite, betonske i plastične jame su dobar izbor kada je u pitanju kupovina septičke jame za vaš dom. Međutim, kada izmerite sve opcije, čini se jasnim da su plastični rezervoari poput onih koje pružamo u kompaniji GHIBLIPALST bolji i pametniji izbor. Snažna, dugotrajna i mnogo pristupačnija od betona, plastična septička jama treba da vam pruži mir u godinama koje dolaze. I, ako nešto pođe po zlu, mnogo lakše se mogu ukloniti, popraviti ili zameniti.

Dakle, dok tražite svoju sledeću septičku jamu, pogledajte opcije dostupne u GHIBLIPLAST. Na raspolaganju su Vam rezervoari u svim veličinama i zapreminama po vašim potrebama – koji se lako mogu instalirati.